Inimile noastre sunt mici motorașe care mențin organismul nostru în formă. În fiecare zi inima bate de circa 100.000 de ori care asigură pomparea unui volum echivalent cu 6000 de litri de sânge. Inimă lucrează din greu pentru noi iar noi putem face cu puțin efeort atâtea lucruri spre a-i prelungi viața. Puțină anatomie Inima este alcătuită din mușchi de o constituție specială (sunt diferiți de mușchii brațelor sau ai intestinelor). Mișcarea acestor mușchi asigură circularea sângelui, și cu acesta a oxigenului și nutrienților, toate necesare celulelor corpului. O inimă care bate regulat livrează un flux constant de sânge celuleor corpului. Fiecare bătaie este vitală; fără un aport constant de sânge calulele corpului pot funcționa defectuos sau pot muri. Interiorul inimii este format din 4 camere: două camere în dreaptă și două în stânga. Camerele de sus se numesc antricule iar cele de jos ventricule. Sângele circulă din camerele de sus în cele de jos în ambele părți ale inimii. Între camere sunt niște valve care acționează că niște porți/uși pentru trecerea sângelui, deschizându-se și închizându-se ritmic. Valvele se deschid când sângele trece din camerele de sus și cele de jos și se închid pentru a opri sângele să se întoarcă înapoi.
Pacemaker-ul natural Fiecare bătaie de inimă este rezultatul unui impuls electric (care generează mișcarea anumitor zone ale mușchilor inimii). Primul impuls începe din partea superioară a camerei de sus din dreaptă de la un grup de celule nervoase numite nodul SA (Sino-Atrial). Acest grup de celule formează ceea ce se numește “pacemaker-ul natural”. Acesta inițiază un impuls electric în mușchiul inimii stimulând astfel contracția acestuia. Nodul SA controlează viteză și forță bătăilor inimii. Creierul și alte părți ale corpului trimit semnale nodului SA de a grăbi sau atenua bătăile inimii. În acest fel, bătăile inimii sunt reglate spre a asigură fluxul optim de sânge. El este diferit în stare de veghe față de cel de somn, efort-odihnă, calm-nervozitate, etc. etc. Odată inițiat impulsul electric generat acesta circulă în jos de nodul SA producând contractarea auriculului. Impuls este preluat de un alt grup de celule nervoase numite nodul AV (nodul Atrio-Ventricular) care îl transmite la rândul lui în zonă ventriculară, stimulând contracția ventricolelor. Atâta timp cât impulsul electric circulă în această succesiune, inimă va bate regulat și cu un ritm normal. Dacă pacemakerul natural (nodul SA), nodul AV sau oricare alt segment al “cablajului” nervilor inimii este “stricat” sau este obosit, impulsurile electrice nu mai sunt regulate și ritmul inimii devine neregulat. Acesta poate rezultă în: • bătăile inimii se încetinesc • anumite zone ale inimii băț mai repede altele mai încet; • o completă blocare a impulsului care stimulează ventriculele.
Palpitațiile… Dacă bătăile inimii devin neregulate (aritmia) sau prea rapide (tahicardia) ele se mai numesc și palpitații. La o persoană “sănătoasă” palpitațiile se produc datorită stresului, regimului alimentar defectuos (prea mult, prea puțin), prea multe grăsimi – colesterolul, drăguțul de el, etc. suprasolicitărilor fizice sau intelectuale, obosealii excesive sau mai ales a sedentarismului. Alte cauze ale palpitațiilor sunt febră, anemia, hipertiroidismul, neurastenia, embolismul pulmonar, reumatismul, menopauză, “defecțiunile” anatomice și funcționale ale diferitelor părți ale inimii. Nu în ultimul rând cafeină, alcoolul (indirect fumatul) și medicamentele (amfetamine, salbutamol, antidepresantele, adrenalină, atropină) pot fi o cauza a apariției palpitațiilor.
…și medicina alternativă În Medicina Tradițională Chineză palpitațiile reprezintă cel mai semnificativ simptom cu referire la organul inimii sau a meridianului energetic al acesteia alături de insomnie, memorie deficitara, amețeli și țiuit în ureche. Cauzele pot fi legate de deficiente ale energiei (Yin, Yang sau qi) ale inimii, splinei, vezicii biliare, stagnări ale sângelui și obstrucțiilor (gen flegmă sau colesterol). Dacă alte simptome proprii medicinei alopate lipsesc sau când rezultatele analizelor apăr normale pentru medicul alopat, cauza palitatiilor poate fi stabilită cu exactitate de către un acupuncturist sau practician de Medicină Tradițională Chineză (din experinta va spun.. că pacient și că practican TCM). Referitor la tratamentul de medicină alternativă sau complemetara, având în vedere organul afectat va sfătuim sincer să apelați la un practician de Medicină Tradițională Chineză. Este bine să nu încercați să tratați singur și nu întârziați să rezolvați problemă – prin natură lucrurilor suntem subiectivi și când e vorba de noi, putem lesne greși în aprecieri. Tratamentul TCM constă din acupunctură, herbologie chineză și presopunctură. De obicei, funcție însă și de cauza lor, palpitatile dispar după un tratament TCM de câteva ședințe. Pentru cazuri de urgență maximă recomandăm masarea energică a punctului Pe6 (pericardium 6) – la 2 cun (grosimea a 3 degete de la mână) distanță de la încheietură pumnului pe față interioară a antebrațului. Masați/presați spre degete mâinii pe expirație. Că alimente în cazul palpitațiilor putem recomanda spanacul, țelină și sparanghelul. Nu putem recomanda ceaiuri deoarece palpitațiile pot avea, după cum ați văzut, cauze diferite și trebuie mai întâi stabilit un diagnostic diferențial. Respectați orele de odihnă (una dintre primele cauze ale palpitațiilor), evitați excesele de orice fel, mâncați cât mai echilibrat, rezolvați supărările dacă se poate și dați-le la spate, relaxați-va (meditație, Yoga, qigong), plimbați-va cel puțin 15 minute pe zi (dacă nu puteți merge la sală de sport / gimnastică). Multă sănătate!
Dan Micu • D. Acupuncturist • 416 805 4997 • www.soothe.ca • http://picaturadesanatate.
Vara în lumina Medicinii Chineze
• Dan Micu Vara este de expansiune, creștere, activitate sustinuta și creativitate
Element: Foc • Culoare: Rosu • Natura: Yang • Emoție: Bucurie
In Medicina Traditionala Chineza (TCM), există un element care guvernează fiecare sezon. “Huang Di Nei Jing” (“Medicina Clasica medical a Împăratului Galben”) spune ca în timpul verii energia cerului fuzioneaza cu energia Pământului, astfel incat energia yang (“calda”) crește rapid pe o parte a Pamantului în timp ce energia yin (“rece”), a fluidelor, scade.
Atunci când elementul foc, care caracterizeaza vara, este în echilibru, inima este puternica și sănătoasă, mintea este calmă și somnul linistit. Atunci când elementul foc este in dezechilibru, s-ar putea ca bucuria sa lipseasca (apare depresia), sau sa fie in exces (apare mania). Indicatorii de dezechilibru în elementul foc include agitație, nervozitate, arsuri la stomac și insomnie.
În conformitate cu creșterea temperaturii, corpurile noastre sunt în special predispuse sa acumuleze caldura si (paradoxal) umezeala, care cauzează multe probleme digestive – cum ar fi “gripa de vara la stomac”.
Pentru a preveni bolile de vară și ca organismul să rămână în armonie in timpul verii, medicii chinezi din vechime recomandau următoarele:
• Treziti-va mai devreme dimineața. • Duceti-va la culcare mai târziu seara. • Odihniti-va la amiază. • Beți multe lichide. • Adaugati arome picante in dieta. • Incercati sa va temperati excesele de mânie, păstrati-va calmul și temperati eventualele conflicte.
Alte sfaturi utile pentru sezonul de vară: • Căldura excesivă și activitatea pot aduce iritabilitate la copii. Ar trebui să contrabalansam suprastimularea acestora cu perioade linistite – stând liniștiti, închizând ochii. Vara, somnul de pranz ar trebui sa fie obligatoriu, la copii cel putin. • Sa aveți la indemana o carafa cu apă, cu felii de lamaie si castravete din care sa beti pe tot parcursul zilei. • Incercat sa va linistiti in stresul verii lucrand în aer liber, facnd usoare exercitii fizice sau pur si simplu distrandu-va. • Purtați îmbrăcăminte usoara de culoare deschisa – stiti de bunaseama – culorile inchise absorb lumina si caldura. Tineti-va capul acoperit si la racoare.
Mancand sub soarele torid: Zile cu salata În timpul verii, putem face cu usurinta indigestie sau diaree din cauza caldurii asa incat este bine sa avem o dietă ușoară și mai puțin grasa. Crima romaneasca la moda in timpul verii din ultima suta de ani este consumul de mici si bere in cantitati pantagruelice.
Vara este sezonul perfect pentru a introduce in deta noastră unele alimente yin, racoritoare. Nutriția chineza clasifică alimentele în funcție de calitățile slor energetice, de “temperatura” (ardeiul iute este cald si menta este rece), gust, dupa capacitatea de a umezi si a intari organismul. În general, alimentele reci sunt acelea de la sfarsitul spectrului culorilor, mai ales de culoare verde – salata verde, castravetii si macrisul sunt unele dintre cel mai “tari” la acest capitol. Peștele și fructele de mare sunt, de asemenea racoritoare, în timp ce cele mai multe tipuri de carne sunt prea calde pentru vara. Daca vreti mici, mancati-i iarna sau toamna tarziu, cu pastrama si tulburel. Vara este mai potrivita pentru consumul carnii de pasare si cea de porc slaba, daca insistati sa mancati carne la gratar.
Iată câteva sugestii pentru a ne pastra la temperaturi rezonabile și in echilibru pe tot parcursul verii, fara sa curga apa de pe noi de parca toti am fi in calduri. Fructele și legumele amintite mai jos vor ajuta organismul să se adapteze la temperatura și ne va proteja în timpul lungilor si fierbinților zile de vară: pepene, caise, pepene galben, lamai, piersici, portocale, sparanghel, bambus, bok choy, broccoli, varză chinezească, porumb, castraveti, ciuperci albe, mazăre, spanac, suc de fructe de vară, macris, alge marine, fasole mung, coriandru, mentă, mărar. Fiți conștienți de faptul că este foarte ușor să exageram in consumul unor alimente prea reci si sa picam in extrema cealalta. Am sfătui împotriva consumului de alimente si lichide prea reci cum ar fi inghetata, apa rece de la gheta, care vor face sa dezechilibreze si sa slabeasca sistemul digestiv cauzand indigestie, dureri de stomac și diaree cu consecinte pe termen lung. De asemenea, în căutarea noastră pentru un loc răcoros nu ar trebui să stam in dreptul gurilor de aer condiționat sau ale ventilatoarelor pentru perioade lungi de timp.
Pepenele, printul neincoronat al verii! În China antică și in Orientul Îndepărtat, pepenele verde și semințele sale au fost oferite în mod tradițional călătorilor insetati, și ele sunt apreciate si astazi mai ales în perioadele de secetă sau de poluare a apei. Pepenele verde este unul dintre cele mai bune remedii pentru simptomele de căldură excesiva si deshidratare pe timp de vară. Acestea includ setea fără dorința de a bea, dureri de cap ca o banda de jur imprejurul capului, greata, lipsa poftei de mancare, senzatie de greutate in corp, motivația scăzută, digestie lentă, creșterea temperaturii corpului, transpirație lipicioasă, puls crescut, limba roșie acoperita cu o crusta groasa de culoare galbena. Pepenele verde raceste si curata sistemul, compenseaza caldura verii si actioneaza ca un diuretic natural. In plus place si copiilor! Sa incercam in vara asta, in locul inca unui pahar de apa cu gheata, sa luam o felie de pepene… chiar la temperatura camerei. Veti observa diferenta pe termen scurt si lung!
Multă sănătate!
Dan Micu • D. Acupuncturist • 416 805 4997 • www.soothe.ca • http://picaturadesanatate.
Tab 3 content…